Choklad
Kakao
Kakao är inte bara kakao. Först och främst är det kvaliteten som varierar beroende på vilka kakaobönor man använder sig av och inte minst hur mycket kakao produkten innehåller. Dessutom är det skillnad mellan den rena kakaosmaken och den mer barnvänliga typen. Den barnvänliga har ofta ett högre innehåll av socker, där den andra varianten ofta har mindre socker men mer kakaosmak.
Det bör likaledes noteras att en del varianter kan blandas med antingen mjölk eller vatten.
Kakaons Historia
Kakao kommer från Sydamerika, där den växte vilt i Amazonas djungel. De infödda, däribland Maya-indianerna, tog plantan till sig och odlade den så att plantan spred sig till Centralamerika. Historikerna tror sig veta att plantan odlades så tidigt som 2000 år f v t. Fram till 1500-talet var kakaoträdet okänt i Europa – det var först när Christopher Columbus 1502 var på sin fjärde resa till Amerika som han först stötte på trädet, och först många år senare fick vi den tidigaste rapporten om riktig choklad från erövraren Hernan Cortés. De infödda tillskrev kakaobönorna ett stort värde, bl a därför att de betraktade dessa som ett afrodisiakum, medan spanjorerna importerade det till Europa därför att de menade att kakao hade en medicinsk verkan.
Det dröjde dock inte länge förrän choklad blev riktigt på modet, speciellt bland de adliga och bland överklassen. Sedan har chokladens popularitet vuxit, till den grad att man idag känner till otaliga varianter och kvaliteter.
Kakao-skörd
I dag produceras den största delen av kakao i Afrika, där Elfenbenskusten står för omkring 2/3 av världens produktion av kakao. Kakaoträd växer i varma tropiska områden omkring ekvatorn, där plantan trivs sp väl, att den kan skördas året runt. Efter skörd tas kaffebönorna från frukten och placeras i stora kärl, där de långsamt fermenteras i den varma solen och höga värmen över flera dagar. Denna process framhäver kakaons naturliga sötma och arom, och avlägsnar bitterämnen. Därefter efterbehandlas de och färdigställs på fabriker, som därifrån skickar kakaon vidare till resten av världen, där den kan användas till att laga kakao och choklad, till alla oss gottegrisar.
Fair Trade kakao
Kakao framställs, liksom bl a kaffe, socker, guld och diamanter, ofta i utvecklingsländer med låga löner och dåliga arbetsförhållanden. Dessutom är produkterna från dessa länder ofta föremål för höga tullar från västerländska länder, och därför är möjligheten för dessa länder att sälja sina produkter begränsade.
Fair Trade är en organisation som söker mer rättvisa och jämlikhet i den internationella handeln och bidrar till en hållbar utveckling. Genom sitt arbete har organisationen hjälpt till att sprida kunskapen om sätten som utvecklingsländer drivs och arbetar på, och vilka utmaningar som de har.
Kakao
Kakao är inte bara kakao. Först och främst är det kvaliteten som varierar beroende på vilka kakaobönor man använder sig av och inte minst hur mycket kakao produkten innehåller. Dessutom är det skillnad mellan den rena kakaosmaken och den mer barnvänliga typen. Den barnvänliga har ofta ett högre innehåll av socker, där den andra varianten ofta har mindre socker men mer kakaosmak.
Det bör likaledes noteras att en del varianter kan blandas med antingen mjölk eller vatten.
Kakaons Historia
Kakao kommer från Sydamerika, där den växte vilt i Amazonas djungel. De infödda, däribland Maya-indianerna, tog plantan till sig och odlade den så att plantan spred sig till Centralamerika. Historikerna tror sig veta att plantan odlades så tidigt som 2000 år f v t. Fram till 1500-talet var kakaoträdet okänt i Europa – det var först när Christopher Columbus 1502 var på sin fjärde resa till Amerika som han först stötte på trädet, och först många år senare fick vi den tidigaste rapporten om riktig choklad från erövraren Hernan Cortés. De infödda tillskrev kakaobönorna ett stort värde, bl a därför att de betraktade dessa som ett afrodisiakum, medan spanjorerna importerade det till Europa därför att de menade att kakao hade en medicinsk verkan.
Det dröjde dock inte länge förrän choklad blev riktigt på modet, speciellt bland de adliga och bland överklassen. Sedan har chokladens popularitet vuxit, till den grad att man idag känner till otaliga varianter och kvaliteter.
Kakao-skörd
I dag produceras den största delen av kakao i Afrika, där Elfenbenskusten står för omkring 2/3 av världens produktion av kakao. Kakaoträd växer i varma tropiska områden omkring ekvatorn, där plantan trivs sp väl, att den kan skördas året runt. Efter skörd tas kaffebönorna från frukten och placeras i stora kärl, där de långsamt fermenteras i den varma solen och höga värmen över flera dagar. Denna process framhäver kakaons naturliga sötma och arom, och avlägsnar bitterämnen. Därefter efterbehandlas de och färdigställs på fabriker, som därifrån skickar kakaon vidare till resten av världen, där den kan användas till att laga kakao och choklad, till alla oss gottegrisar.
Fair Trade kakao
Kakao framställs, liksom bl a kaffe, socker, guld och diamanter, ofta i utvecklingsländer med låga löner och dåliga arbetsförhållanden. Dessutom är produkterna från dessa länder ofta föremål för höga tullar från västerländska länder, och därför är möjligheten för dessa länder att sälja sina produkter begränsade.
Fair Trade är en organisation som söker mer rättvisa och jämlikhet i den internationella handeln och bidrar till en hållbar utveckling. Genom sitt arbete har organisationen hjälpt till att sprida kunskapen om sätten som utvecklingsländer drivs och arbetar på, och vilka utmaningar som de har.