Snabbkaffe
Snabb historia
Snabbkaffet uppfanns och patenterades av en fransman vid namn Alphonse Allais 1881. År 1890 patenterade en nyazeeländsk gentleman vid namn David Strang sin egen version av snabbkaffe som tagits fram med en "torr hetluftsprocess".
Snabbkaffe är inte bara till för att drickas
Snabbkaffe har andra goda användningsområden förutom att få oss att vakna till. Det är en aktiv ingrediens i "Caffenol-C", som är en giftfri, hemmagjord framkallningsvätska för svartvita fotografier. I experiment upptäckte man att de billigare, mindre populära märkena av snabbkaffe fungerade mycket bättre än de dyrare märkena.
Biprodukter från snabbkaffe
När snabbkaffe tillverkas är den främsta biprodukten använt kaffepulver, som kan användas som organiskt material för att framställa värme till tillverkningsprocessen. Ungefär dubbelt så mycket använt kaffepulver framställs som färdigt snabbkaffe.
Olika sätt att göra snabbkaffe
Det är lätt att tro att det enda som behövs för en kopp kaffe är att hälla kokande vatten på kaffepulvret med lite socker och/eller mjölk. Men du kan fortfarande vara kreativ och skapa utsökt kaffe. Här är några tips:
- Issnabbkaffe är ett utmärkt alternativ under sommaren. Först förbereder du iskaffebasen som är antingen normal eller stark utifrån vad du känner för. 1/2 tsk kaffe med 4 teskedar kokt vatten och rör om tills kaffet löses upp. Därefter kan du smaksätta kaffekoncentratet med kryddor, vaniljextrakt, kakaopulver eller sirap. Efter det tillsätter du antingen kall eller varm mjölk utifrån vad du känner för. Vill du ha det kallt kan du förstås lägga till några iskuber.
- Blandat iskaffe är i stort sett samma sak som issnabbkaffe, men du gör det i din mixer.
- En snabblatte gör du med nästan samma koncentrerade kaffebas som när du gör issnabbkaffe. Du lägger till lite krydda om du vill det och toppar med uppvärmd mjölk. Du kan göra det lite extra njutbart och toppa snabblatten med vispad grädde och lite kryddor.
Så här koffeinhaltigt är snabbkaffet
Det är lätt att tro att snabbkaffe inte innehåller så mycket koffein, men i genomsnitt innehåller varje tesked (1,8 gram) snabbkaffe runt 57 mg koffein. Och du kan bestämma hur mycket koffein du vill ha genom att använda mer eller mindre snabbkaffe i koppen. Detta kan naturligtvis variera beroende på vilket märke du använder.
Fakta om snabbkaffe
- De flesta typer av snabbkaffe tillverkas av Robusta-bönor som växer i Vietnam.
- År 1771 utvecklades en form av snabbkaffe i England, men detta snabbkaffe blev härsket ganska snabbt.
Av allt kaffe som dricks i världen utgörs 13 % av snabbkaffe.
Snabb historia
Snabbkaffet uppfanns och patenterades av en fransman vid namn Alphonse Allais 1881. År 1890 patenterade en nyazeeländsk gentleman vid namn David Strang sin egen version av snabbkaffe som tagits fram med en "torr hetluftsprocess".
Snabbkaffe är inte bara till för att drickas
Snabbkaffe har andra goda användningsområden förutom att få oss att vakna till. Det är en aktiv ingrediens i "Caffenol-C", som är en giftfri, hemmagjord framkallningsvätska för svartvita fotografier. I experiment upptäckte man att de billigare, mindre populära märkena av snabbkaffe fungerade mycket bättre än de dyrare märkena.
Biprodukter från snabbkaffe
När snabbkaffe tillverkas är den främsta biprodukten använt kaffepulver, som kan användas som organiskt material för att framställa värme till tillverkningsprocessen. Ungefär dubbelt så mycket använt kaffepulver framställs som färdigt snabbkaffe.
Olika sätt att göra snabbkaffe
Det är lätt att tro att det enda som behövs för en kopp kaffe är att hälla kokande vatten på kaffepulvret med lite socker och/eller mjölk. Men du kan fortfarande vara kreativ och skapa utsökt kaffe. Här är några tips:
- Issnabbkaffe är ett utmärkt alternativ under sommaren. Först förbereder du iskaffebasen som är antingen normal eller stark utifrån vad du känner för. 1/2 tsk kaffe med 4 teskedar kokt vatten och rör om tills kaffet löses upp. Därefter kan du smaksätta kaffekoncentratet med kryddor, vaniljextrakt, kakaopulver eller sirap. Efter det tillsätter du antingen kall eller varm mjölk utifrån vad du känner för. Vill du ha det kallt kan du förstås lägga till några iskuber.
- Blandat iskaffe är i stort sett samma sak som issnabbkaffe, men du gör det i din mixer.
- En snabblatte gör du med nästan samma koncentrerade kaffebas som när du gör issnabbkaffe. Du lägger till lite krydda om du vill det och toppar med uppvärmd mjölk. Du kan göra det lite extra njutbart och toppa snabblatten med vispad grädde och lite kryddor.
Så här koffeinhaltigt är snabbkaffet
Det är lätt att tro att snabbkaffe inte innehåller så mycket koffein, men i genomsnitt innehåller varje tesked (1,8 gram) snabbkaffe runt 57 mg koffein. Och du kan bestämma hur mycket koffein du vill ha genom att använda mer eller mindre snabbkaffe i koppen. Detta kan naturligtvis variera beroende på vilket märke du använder.
Fakta om snabbkaffe
- De flesta typer av snabbkaffe tillverkas av Robusta-bönor som växer i Vietnam.
- År 1771 utvecklades en form av snabbkaffe i England, men detta snabbkaffe blev härsket ganska snabbt.
Av allt kaffe som dricks i världen utgörs 13 % av snabbkaffe.