Lavazza-kaffebönor
Kaffe som på ett café
För äkta kaffeälskare kan ett besök på ett bra café jämföras med ett besök på en fin restaurang – gott kaffe är nämligen en äkta gourmetupplevelse. Om du går på restaurang har du kanske stött på en så kallad Sommelier, som är en tjänare med en omfattande expertis i vin.
Kaffevärldens Sommelier kallas för Barista. En barista utbildas i kaffevärldens trick och knep, och är besatt av en entusiasm för kaffe.
Därför finns det också flera mästerskap i Barista, där både val av kaffebönor, teknik och smak sätts på prov.
Om du uppskattar caféupplevelser särskilt mycket, kan du med fördel börja din resa som självlärd barista genom att välja samma kaffebönor som används på många caféer. Vid Kaffekapslen har vi satt ihop ett gourmeturval av caféfavoriter, som du kan bjuda dina kaffesugna gäster på.
Varför ska jag välja kaffebönor?
Efter att kaffebönorna plockats torkas och fermenteras de och till sist rostas de. Rostningen framhäver bönornas naturliga smakämnen i kaffet, samtidigt som sockerämnen som friges under rostningen liksom samlar smaken i ett karamelliserat lager. Den samlade smaken friges därför först då du mal kaffebönan och därför ger ett färskmalet kaffe också den optimala smakupplevelsen.
Prova en av våra varianter av billiga kaffebönor. Du kan använda färskmalet kaffe till filterkaffe, espresso eller stämpelkanna. Gå inte miste om färskmalet kaffe.
Arabica eller Robusta?
Precis som med vin, talas det också i kaffevärlden om vilka kaffebönor man använder och i vilka förhållanden den vuxit, skördats och behandlats. Det är därför omöjligt att påstå att en kaffevariant skulle vara bättre än en annan för att den innehåller 100% Arabica – för det är inte en kvalitet i sig själv. Smak och arom beror nämligen både på kaffebönans, eller växtens, naturliga egenskaper samt var i världen den vuxit, vilka temperaturer den varit utsatt för – och inte minst hur den behandlats efterföljande.
Arabica och Robusta hör båda till plantsorten Coffea. Coffea familjen består av över 120 olika sorter, men det är normalt att bara använda Arabica och Robusta för kaffeproduktion. Som du kanske redan känner till om äpplen, så finns det många olika äppelsorter fastän de egentligen är samma frukt. Några är mer söta medan andra är lite syrligare. Det samma gäller för Arabica och Robusta. Det är därför en bra idé att läsa på om bönorna innan du köper dem. I våra produktbeskrivningar beskriver vi precis vad du kan förvänta dig av varje enskild variant.
Arabicanönan är en utsökt växt som trivs på höjdslätter. Plantan trivs bäst i klimat med högre temperaturer, där det varken är för mycket eller för lite regn. Det är faktiskt just regnmängden som är avgörande under plantans blomningsperiod. Arabica-plantan är väldigt motståndskraftig mot sjukdomar och insektsangrepp, samtidigt som den är väldigt beroende av omringande vegetationen.Det gör att det kan vara utmanande att odla Arabicakaffe. Kaffe av sorten Arabica kännetecknas av en sötaktig och rund smak. Kaffebönan innehåller nämligen en större mängd naturliga sockerarter och oljor.
Däremot är Robustasorten, som namnet också antyder, en mycket mer robust växt, som i högre grad tål temperaturförändringar och regnmängder. Den är även mer motståndskraftig för sjukdomare och insekter och är inte så beroende av andra omgivande växter, jämfört med Arabica. Robusta är därför en växt som odlas på flera stora plantager i Africa och Asien.
Robustabönor innehåller mer koffein än Arabica och de har en lite mer bitter smak än vad som är kännetecknande för Arabicabönor. Det är dock något som gör den speciellt bra för användningen för espresso och espressobaserade drycker. Förutom det används Arabica och Robusta ofta i kaffeblandningar för att på det sättet komplettera varandras söta och lite mer syrliga smaker.
Kaffe som på ett café
För äkta kaffeälskare kan ett besök på ett bra café jämföras med ett besök på en fin restaurang – gott kaffe är nämligen en äkta gourmetupplevelse. Om du går på restaurang har du kanske stött på en så kallad Sommelier, som är en tjänare med en omfattande expertis i vin.
Kaffevärldens Sommelier kallas för Barista. En barista utbildas i kaffevärldens trick och knep, och är besatt av en entusiasm för kaffe.
Därför finns det också flera mästerskap i Barista, där både val av kaffebönor, teknik och smak sätts på prov.
Om du uppskattar caféupplevelser särskilt mycket, kan du med fördel börja din resa som självlärd barista genom att välja samma kaffebönor som används på många caféer. Vid Kaffekapslen har vi satt ihop ett gourmeturval av caféfavoriter, som du kan bjuda dina kaffesugna gäster på.
Varför ska jag välja kaffebönor?
Efter att kaffebönorna plockats torkas och fermenteras de och till sist rostas de. Rostningen framhäver bönornas naturliga smakämnen i kaffet, samtidigt som sockerämnen som friges under rostningen liksom samlar smaken i ett karamelliserat lager. Den samlade smaken friges därför först då du mal kaffebönan och därför ger ett färskmalet kaffe också den optimala smakupplevelsen.
Prova en av våra varianter av billiga kaffebönor. Du kan använda färskmalet kaffe till filterkaffe, espresso eller stämpelkanna. Gå inte miste om färskmalet kaffe.
Arabica eller Robusta?
Precis som med vin, talas det också i kaffevärlden om vilka kaffebönor man använder och i vilka förhållanden den vuxit, skördats och behandlats. Det är därför omöjligt att påstå att en kaffevariant skulle vara bättre än en annan för att den innehåller 100% Arabica – för det är inte en kvalitet i sig själv. Smak och arom beror nämligen både på kaffebönans, eller växtens, naturliga egenskaper samt var i världen den vuxit, vilka temperaturer den varit utsatt för – och inte minst hur den behandlats efterföljande.
Arabica och Robusta hör båda till plantsorten Coffea. Coffea familjen består av över 120 olika sorter, men det är normalt att bara använda Arabica och Robusta för kaffeproduktion. Som du kanske redan känner till om äpplen, så finns det många olika äppelsorter fastän de egentligen är samma frukt. Några är mer söta medan andra är lite syrligare. Det samma gäller för Arabica och Robusta. Det är därför en bra idé att läsa på om bönorna innan du köper dem. I våra produktbeskrivningar beskriver vi precis vad du kan förvänta dig av varje enskild variant.
Arabicanönan är en utsökt växt som trivs på höjdslätter. Plantan trivs bäst i klimat med högre temperaturer, där det varken är för mycket eller för lite regn. Det är faktiskt just regnmängden som är avgörande under plantans blomningsperiod. Arabica-plantan är väldigt motståndskraftig mot sjukdomar och insektsangrepp, samtidigt som den är väldigt beroende av omringande vegetationen.Det gör att det kan vara utmanande att odla Arabicakaffe. Kaffe av sorten Arabica kännetecknas av en sötaktig och rund smak. Kaffebönan innehåller nämligen en större mängd naturliga sockerarter och oljor.
Däremot är Robustasorten, som namnet också antyder, en mycket mer robust växt, som i högre grad tål temperaturförändringar och regnmängder. Den är även mer motståndskraftig för sjukdomare och insekter och är inte så beroende av andra omgivande växter, jämfört med Arabica. Robusta är därför en växt som odlas på flera stora plantager i Africa och Asien.
Robustabönor innehåller mer koffein än Arabica och de har en lite mer bitter smak än vad som är kännetecknande för Arabicabönor. Det är dock något som gör den speciellt bra för användningen för espresso och espressobaserade drycker. Förutom det används Arabica och Robusta ofta i kaffeblandningar för att på det sättet komplettera varandras söta och lite mer syrliga smaker.